Lastning

Vi har börjat med lasta häst på skolan och när jag läste boken "Hästhållning I Praktiken, Mats Mellberg" så blev jag mörkrädd... Hur kan man skriva en bok om att det där sättet var ett säker sätt att lasta häst.
Det första jag reagera på var;

"Av två anledningar bör man alltid lasta vuxna hästar i träns.
För det första ska hästen känna att den inte kan använda sin styrka för att komma undan. Det finns ingen som kan hålla en häst med grimma om hästen försöker gå på sidan eller kasta sig därifrån."

Men vem F.A.N. kan hålla en häst i träns då? Det är ju mer idiotiskt om något, och att ens försöka sig på att hålla emot häsen när den kastar sig, det är riskbelt för häst som människa. Man kan skada hästens mun om man ska stå och hålla emot den, och om hästen går upp från sidan ska man inte korrigera den för att gå rakt på den, en häst vill oftast gå upp från sidan för deras synvinkel ser bättre från sidan.

"För det andra ska inte lastning ta extra tid därför att hästen är tveksam. Det är en dålig början på en resa att bli uppröd över en trilskande häst och sedan komma i tidsnöd."

Vad ska det hjälpa till att försöka hålla kvar hästen när den slänger sig och trilska runt, för att den är osäker och inte nog med den som håller i grimskaftet. Man måste ge hästen en tid att hinna med och förstå vad det är den ska göra. Om man vill ha en häst som ska vara lätt lastad som inte tjorvar vid transporten så måste man ha en god ledarskap, en häst som vågar att lita på dig som ledare och följa med in den trånga ytan.

"Använd medhjälpare. De kan stå på lastningsrampens sidor eller sätta linor i boghöjd på varje sida om hästen. Linorna lägger de  sedan i kors bakom hästen och hjälper till att få in den. Medhjälparen kan också lyfta och flytta hästens ben framåt. Ett annat sätt är att peta hästen under svansroten med en uppåtvänd piassavakvast. Undvik att använda piska. Det gör oftast bara hästen spänd och rädd."

Om det nu är så mycket om säkerhet de pratar om som är det viktigaste, varför ska det då stå en massa människor runt om kring hästen när den ska lastas. Det gör att hästen blir mer osäker på vad uppgiften är och koncentrerar sig på det som händer runt om kring den. Medhjälparna som står på sidorna av rampen kan skada sig ordenligt om hästen exploderar och kastar sig bakåt. Och att peta en häst med en piassavakvast? vad ska det hjälpa, det blir mer att tvinga in hästen i transporten och visst alla dessa hjälpmedel kanske fungerar just denna gång... Men då måste man göra på detta vis varje gång man ska lasta hästen och det är väl inte det man är ute efter i lastning, vill man inte ha en häst som ska tycka att lastning är en baggis? 
Att undvika piskan, visst, man kanske inte heller ska piska in hästen, men piskan kan användas som min förlängda arm om man vill korrigera hästen, inte för att pressa fram den mer, det hjälper inte.
  

Om man ska lasta häst ska man ha ett bra tålamod, blir man arg för att hästen inte går in på en gång så har man förlorat. Att vara hundrafemtioelva medhjälpare runt omkring hästen vid transporten gör inte hästen mer lugn och villig att gå in. visst det kan vara människor på plats när man lastar, men de kan stå på sidan. Det är mer säkerhet, och den som är ledare till hätsten ska ha ett LÅNGT GRIMSKAFT, inte longeringslina. Om hästen slänger sig låt linan löpa och stå kvar på samma ställe så ni inte hänger kvar efter hästen...

   Kommentarer
Postat av: Emma

Usch va less jag är på den boken!Håller faktiskt helt med dig om det du säger, ser framemot lektionerna med Ewa. Ska bli kul å se allt fel hon säger åt oss! haha!

2010-09-12 @ 16:59:36
Postat av: Elisa

haha, ja den där boken är helt värdelös man blir bara förbannad när man läser den...!!

2010-09-12 @ 17:03:22
URL: http://elisathorell.blogg.se/
Postat av: Olivia Flodström

fyfan vad rätt skrivet elisa!Dom som ska snacka säkerhet hela tiden, det här i boken verkar inte vara säkerhet.

2010-09-12 @ 23:02:18
URL: http://oliviiaaf.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0