Söndag

Kitty fick dra däcken idag + att jag stod på dem så hon fick träna att dra lite tyngre. Imorgon ska hon kanske dra harven om jag har tid! Red sen igenom Kitty, hon var super fiiin idag. Hon var lugn o uppmärksam genom hela passat, Tills... Jag bad om att flytta bogarna. Flytta bogen till höger var inga problem alls. Men när vi skulle flytta till vänter tog det stopp. Men vi fick igenom det till slut o då flöt hon på bra.

Tränade liten stud med Lanzi med, han har verkligen börjat att bli en fin, fin kille nu! Han tycker det är super kul att lära sig nytt. Tränade på ligg kommandot, och så skulle jag se om jag fick honom att vänta med att stiga upp med bakdelen... och där satt han, så söt man kan vara :'D

   
Klicka på bilderna för att se dem större...!

Sen kom Matilda Lindberg. Fotade lite när jag tränade med Jolene o så lite när jag red Farez. Båda hästarna var super fina idag. Sen ville Matilda rida ut en sväng iskogen då hon inte har ridit på ett bra tag. Hon fick rida Farez o jag tog bus Copper som var glad att få komma ut o spring i skogen tillsammans med Farez ^^, När vi fatta galopp första gångerna så gjode Copper väldigt söta bocksprång!

  
Klicka för att se bliderna större...!

Senare idag kom min kusin o ville rida. Agnes ville först rida "pippi hästen"(Wibora) men jag ides inte gå i leran för att hämta henne, så då blev det Lanzi, och han var verkligen jätte snäll!Blev en bildbombs inlägg idag! Men har man haft fint väder, så blir det bilder ;D


Dressyr Tävling

Idag var det Granserien, Då elever o Lärare tävlar mot varann i olika hästsports grenar.
Det var då Dressyr idag. Jag var med, med Farez. Han var inte så jätte pigg, men han var ändå med mig. Tror det kan bero på att det har regnat o är j*vligt grisigt i hagarna, o att jag inte var så pigg idag.
Red inte fram så hårt, tränade mest på övergångar ock såg till att han var helt med på mina hjälper.
Rudhuset var väldigt varmt o underlaget helt kasst. När vi kom in på banan innan start, fick Farez syn på en brandslang som var dödlig ;o... 
Men när vi fick starsignalen, så skärpte han till sig o brydde sig inte ett dugg för den där farliga brandslangen. 
Han var väldigt mjuk, o lysnade bra på mina hjälper, dock så har han lite svårt för att slappna av när jag har ett stöd i munen med tygeln. Men det väll sånt man får ta när man skolar om en westernhäst till Dressyr x) sen råkade jag glömma en volt ;o händer inte ofta att jag rid fel väg... Det är inte kul!
Vi red L:C 2 2008, och fick 65,35% och blev en vinnst. Det trode jag inte! Men stålt o glad e jag över min fin,fina häst <3 på andra plats kom Cajsa som fick någonting på 62% Grattis till dom ;DDet blev inga bra bilder alls, de var för mörrt ute o så duggade det = grymt kassa bilder för att man har en kinkig kamera -.-'

Tisdag

Skola idag, och min rygg har inte blivit så mkt bättre. Ska nu ta och kolla upp vad som spökar. Hade inga speciella lektioner idag, så det var ändå ganska lung skoldag.  Trist med teorilektioner bara...

Tog bussen hem så jag hann fara en snabbis till stan och köpte en repgrimma till Lanzi ;D och två dressyrspön.
När jag kom hem så tog jag in Lanzi och han var ganska hingstig idag, bet i allt o alla ville inte stå still o gick emot tryck. Tog ut honom o tränade lite att flytta bogar, och flytta sig bort o runt mig. Han gick hälst på mig, o var mer fixerad på att måppsa sig mot Copper o de andra hästarna. Men i slutet av träningspasset så fick jag en liten ponny som följde efter mig o var mer med mig.

  

Vi har höst här uppe och det är blött o lerigt i hagarna, kommer aldrig att tycka om hösten. Efter jag hållt ridlektionerna så började det att ösa ner regn... igen, tycker det kan vara vinter NU. Hade frost ute på morgonen idag, 0 gradigt. snart e de leriga hagarna vita ;DVar o hämtade hem två nya/baggade, Pessoa täcken idag. Ett stall- o ett vintertäcke. På bilden ser ni Wibora i vintertäcket och stalltäcket var lite mer mot lilla i färgen :) De var i mkt fint shick, o super fiiina!

Lancelot

Var i väg till Arnemark idag för att titta på Lancelot, och blev kär i honom diräkt!
En sån söt och sharmig liten sak han var, rejäla ben och super sött och fint huvud. Blir att hämta honom till veckan när några träningshästar åker hem igen! Det ska vara ponnyutställning, snart och ska nog vara med med Lancelot då ;)Shettis på Foder

Ska mest troligt bli fodervärd på en liten Shettis hingst på 4år!
Hehe, behöver ju en lite mindre häst till min 3åriga kusin. Men kommer även att trickträna den och så är den inkörd, men inte körd så mkt. Kommer att köra den också så vi får se hur den funkar... Ska fara och se på den på Söndag! En söt liten kille ser det ut att vara!
Film!

En kort och dålig film Farez när vi gjorde en uppvisnig på Grandagen 2010 5/9.
Farez gjode så fina skänkelviknigar så det fick bli en liten film! :'D <3R.I.P.

Det har varit en ganska soft dag i skolan idag, hade ridning på morgonen och fick rida Zombie med Kandar. Han var inte så jättefin idag, eller vi var inte så sammarbets villiga tillsammans idag...

Hemma så red jag igenom Dressyr-programet jag ska rida med Farez på torsdag nästa vecka. Farez var super fin i alla övergångar och var väligt lätt och sammarbets villig, det är så kul att rida när allt känns lätt. Mönstret lärde jag mig ganska fort, så det ska nog inte vara några större problem.

VILA I FRID AUTUMN...!
Vi tog hand om en Am. Curly häst som skar upp ett rejält köttsår i bogen, och när hon blev frisk från det så gjorde hon sig illa i hagen... Autumn var jätte svulen runt hasen, men blev aldrig riktigt bra från det. Hon låg mkt hela dagarna och utav det så fick hon ett riktigt äkligt köttsår på skenbenet, eller vi vet inte riktigt om det var utav det, hon hade bara lite skårpor till en början, sen utökade det till ett köttsår... Helt mysko, så vi tyckte det var synd för henne att lida, hon tunnade ut mer och mer och blev aldrig riktigt av med svulnaden på hasen. 

Men nu har hon det nog mkt bättre, har inte ont längre och kan springa på de evigt gröna ängarna <3
Vila I Frid min vän!

        

Ridning i Skogen

Idag kom Alva, och vi började med en tur i skogen och så följde även Olii med. Alva red Summer, Olii red Kitty och så red jag på lill Korma som var så fin... det var min första lite långre tur på henne och hon skötte sig super <3
Sen tog vi en till tur då Alven red Wibora, Olii Farez och jag på Amadeus som inte alls gjorde några bocksprång idag alls, en duktig kille är han!


är man inte ganska snygg, när man heter Amadeus??

Lastning

Vi har börjat med lasta häst på skolan och när jag läste boken "Hästhållning I Praktiken, Mats Mellberg" så blev jag mörkrädd... Hur kan man skriva en bok om att det där sättet var ett säker sätt att lasta häst.
Det första jag reagera på var;

"Av två anledningar bör man alltid lasta vuxna hästar i träns.
För det första ska hästen känna att den inte kan använda sin styrka för att komma undan. Det finns ingen som kan hålla en häst med grimma om hästen försöker gå på sidan eller kasta sig därifrån."

Men vem F.A.N. kan hålla en häst i träns då? Det är ju mer idiotiskt om något, och att ens försöka sig på att hålla emot häsen när den kastar sig, det är riskbelt för häst som människa. Man kan skada hästens mun om man ska stå och hålla emot den, och om hästen går upp från sidan ska man inte korrigera den för att gå rakt på den, en häst vill oftast gå upp från sidan för deras synvinkel ser bättre från sidan.

"För det andra ska inte lastning ta extra tid därför att hästen är tveksam. Det är en dålig början på en resa att bli uppröd över en trilskande häst och sedan komma i tidsnöd."

Vad ska det hjälpa till att försöka hålla kvar hästen när den slänger sig och trilska runt, för att den är osäker och inte nog med den som håller i grimskaftet. Man måste ge hästen en tid att hinna med och förstå vad det är den ska göra. Om man vill ha en häst som ska vara lätt lastad som inte tjorvar vid transporten så måste man ha en god ledarskap, en häst som vågar att lita på dig som ledare och följa med in den trånga ytan.

"Använd medhjälpare. De kan stå på lastningsrampens sidor eller sätta linor i boghöjd på varje sida om hästen. Linorna lägger de  sedan i kors bakom hästen och hjälper till att få in den. Medhjälparen kan också lyfta och flytta hästens ben framåt. Ett annat sätt är att peta hästen under svansroten med en uppåtvänd piassavakvast. Undvik att använda piska. Det gör oftast bara hästen spänd och rädd."

Om det nu är så mycket om säkerhet de pratar om som är det viktigaste, varför ska det då stå en massa människor runt om kring hästen när den ska lastas. Det gör att hästen blir mer osäker på vad uppgiften är och koncentrerar sig på det som händer runt om kring den. Medhjälparna som står på sidorna av rampen kan skada sig ordenligt om hästen exploderar och kastar sig bakåt. Och att peta en häst med en piassavakvast? vad ska det hjälpa, det blir mer att tvinga in hästen i transporten och visst alla dessa hjälpmedel kanske fungerar just denna gång... Men då måste man göra på detta vis varje gång man ska lasta hästen och det är väl inte det man är ute efter i lastning, vill man inte ha en häst som ska tycka att lastning är en baggis? 
Att undvika piskan, visst, man kanske inte heller ska piska in hästen, men piskan kan användas som min förlängda arm om man vill korrigera hästen, inte för att pressa fram den mer, det hjälper inte.
  

Om man ska lasta häst ska man ha ett bra tålamod, blir man arg för att hästen inte går in på en gång så har man förlorat. Att vara hundrafemtioelva medhjälpare runt omkring hästen vid transporten gör inte hästen mer lugn och villig att gå in. visst det kan vara människor på plats när man lastar, men de kan stå på sidan. Det är mer säkerhet, och den som är ledare till hätsten ska ha ett LÅNGT GRIMSKAFT, inte longeringslina. Om hästen slänger sig låt linan löpa och stå kvar på samma ställe så ni inte hänger kvar efter hästen...

   Lördag

Det är irriterande när det är helg och man kan få sova ut på morgonen, men kroppen har vant sig att stiga upp samma tid...

Har då iaf. skott Wibora, sen ville min kusin Agnes rida så då var det bara att sadla Wibora.
Mamma red igenom Wibora medans jag red Farez... har nog bestämt mig för att rida Farez på granserien.
Red Amadeus, han bock knapt någonting eller tjura ihop sig alls! Det har blvit fram steg för den lille ponnyn!

Olii, Ogge och hans polare + Agnes ville fara ut på en skogstur med vagnen, så då blev det Coppers tur att jobba. Men han man sol, och nästan sommar värme så är det bara härligt att vara ute.

Summer och Kitty fick också jobba ett tag. Summer harvade ridbanan sen fick lill Kitty släta ut det genom att dra däck, och flickorna var duktiga.

Kram Elisa

 

Fredag

Man äger två helt underbara hästar...<3

Hoppade min älsk Jolene som kunde inte vara mkt finare, så uppmärksam och lätt hon tog mina hjälper. Man blir så glad och peppad att rida när det känns så bra, det värmer en.
Olii hoppade några språng med Farez barbacka men hamnade på manken och fick lite om...ömh, ja... Men vi bytte häst så Olii skritta av Jolii, så satt jag upp på Farez som diräckt började dansa fram i skänkel vikningar och nästan passage. ååh kännslan går inte att beskriva med ord när man har en häst som jobbar med en så lätt! 

Staden

Hade bara två lektioner i skolan idag, så de va ganska sofft...
Jag och Cajsa for till stan för att ta bussen hem, men det sluta med att pappa kom och hämta oss ist.
Jag har då schoppat lite kläder och en skinnjacka.När vi kom hem till mig jobbade vi med vårat projekt (Korma), och idag jobbade vi med longering med inspänning, Korma var väldigt duktig och jobbade i bettet bra för att inte ha haft bett så många gånger!

Pappa ville ta en körtur ut i skogen med Copper och så följde jag, Olii o Oskar med och Jag o Olii var väldigt flummiga och inte helt normala... *men det visste ni redan att jag inte var* de var kanske ingen nyhet för er!

Nu börjar snart IDOL, så ska ner o glo tv

P&L Elisa

Amadeus

Var i skolan som inte började så bra för min del... -.-' *suck* man var bara så här lagomt förbannad på skolan datorer.  Vi skriver en uppsats om upplysningen i svenskan, och från förra lektionen så hade jag hunnit att skriva drygt en halv sida... men det var bara för mig att skriva om allt från början igen,  inte kul alls.

När jag kom hem så red jag min älskade lill Jolene som var väldigt söt idag. Hon har precis lärt sig skänkelvikningar, och det tycker hon är super kul att göra så fort jag bara sätter till mig lite så susar hon iväg, kanske inte helt perfekta än men duktig e man. Sen var hon väldigt söt när jag mjuk gjorde henne i sidorna på små volter... Hon miss uppfatta mina hjälper och la sig ner xD jag var inte riktigt med på att hon la sig ner! Hon är bara för söt min älskade häst<3Idag har även Amadeus kommit till oss, och ska vara här ett tag. Deus är en Copper Coin avkomma undan min första egna welshponny Amanda som blev 19år, men blev tvungen att ta bort henne 2006 bga. fång!
Red lilla Deus en liten stund, och ja han är 5år men inte så väl riden så han har lite bock fasoner och vill inte vara sammarbetsvillig... men i slutet av passet började han sänka sig och höja ryggen och började att arbeta lite iaf.

nae, nu kanske man ska ta och se en film och försöka sova!

Kram Elisa

Korma

Efter skolan följde jag med mamma till LRK där hon lasttränade ett 5årigt halvblod sto.

Sen när jag kom hem så tränade jag Korma, blev först longering och hon var väldigt fin, men pigg och fick sina sprattel utbrått som man man skrattar åt. Hon sökte sig neråt och framåt väldigt bra i slutet av passet när hon hade busat av sig lite, tränade även på hennes stegring lite och hon är bara för söt. Korma ser väldigt sur ut när hon gör sina stegringar men de e hon inte utan hon vill spela ut väldigt mkt. Red en sväng på henne i sluten, man kunde inte låta bli att hoppa upp på henne när hon är en sån fiiin liten flicka!

Kram Elisa
Helgen!!

Var du med Olii till luleå i fredags och strosa runt på stan med henne och hennes släktingar från halmstad. Sen när vi kom till boden så var det bara att börja hjälpa till att fixa iordning in för bröllopet...

På lördag morgon kl.7 var det bara att prvla sig upp ur sängen för att jag skulle följa med Olivia och hennes mamma, Carina till frissan för att fota lite! Vi var där i drygt 3 timmar, men de blev super fiiina!

Sen efter det var vi och hämta tårtorna och sen till bara för att fixa klart allt små fixandet.

Kl. 17:00 var det dags för vikseln och prästen gjorde ett litet miss... men ja de gick ändå bra!
Då var det bara fästen kvar och det var super trevligt fålk.KulKul har det varit! Var hemma vid halv 3 och fick bara sova till 7 för då skulle jag hinna göra mig klar in för uppvisningen på Grandagen som börja kl. 9 ;o trött var man, men Farez var gudomligt fiiin min lille älskade häst <3
Gjorde en frihets-dressyr visning, sen var jag även med på höjdhoppningen där jag hoppa barbacak och klara 130 i alla fall på lille Farez... Jag ballaur på 140, vi kom in lite fel och då var mitt självförtroende kört -.-' Men Farez var så duktig!

Kram Elisa

RSS 2.0